A tolatóradar

A tolatóradar nagy mértékben megkönnyítheti a parkolást teremgarázsokban, zsúfolt parkolókban, egyéb szűk helyeken. Azon túl, hogy hátramenetkor jelzi a már parkoló autótól lévo távolságot, figyelmeztet a gépkocsink mögött lévő, esetleg nem is látható akadályokra és élőlényekre. A túl magas járdaszegély, egy kis növésű bokor, a kivágott fatönk, egy alacsony parkolásgátló süveg, de például az autó mögött játszó kisgyerek, háziállat időben történő észlelése sok kártól, balesettől óvhatja meg az autótulajdonost. Ezen előnyöket felismerve egyre több autógyár szériafelszerelésként vagy kiegészítő opcióként kínálja a parkolásjelzőket vásárlóinak. Cégünk ezt a hasznos kiegészítőt a gyárival megegyező minőségben, ám jóval kedvezményesebb áron kínálja.


A szakszerűen beszerelt készülék automatikusan bekapcsol, amint a vezető hátrameneti fokozatba vált és ezt hangvisszajelzéssel nyugtázza a használó felé, miután egy önellenőrzést végezve a készülék megbizonyosodik összes érzékelőjének megfelelő működéséről. A szélsőséges időjárási viszonyokat is jól tűrő érzékelők a gépkocsi hátsó lökhárítójába vannak süllyesztve, melyek működéskor az ultrahang-frekvencia tartományába eső ártalmatlan hullámokat bocsátanak ki, majd a visszaverődő tárgyakról állapítják meg annak gépjárművünktől való távolságát. A gépkocsi méretétől illetve a ráfordítandó összegtől függően lehet választani 2,3 és 4 érzékelős kivitel között; minél több szenzor van, annál pontosabb az érzékelés és nagyobb teret lát be autónk mögött a tolatóradar. A berendezés az akadály felé közeledve először 1.5 méteres távolságban szaggatott csipogást hallat, majd a távolság fokozatos csökkenésével a csipogások száma növekszik, míg kb. 30 centiméteres távolságnál folyamatos sípolásra vált. A tolatóradarok a 30 centiméternél közelebb lévő akadály pontos távolságát a technológiai korlátok miatt már nem képesek mérni, így például a 29 és 3 cm-re lévő akadályok közötti távolságbeli különbséget nem képesek eltérően jelezni a felhasználó felé. Az akusztikus visszajelzés mellett választható olyan készülék, amely LED-sorral vagy külön kijelzővel - a hátralévő távolságot centiméterben megadva - vizuálisan is tájékoztat a mögöttes viszonyokról.


Cégünk igen sok parkolásjelzot kipróbált és úgy tapasztaltuk, hogy általánosan ezeknél is alkalmazható az a kitétel, amely szerint a minőség egyenesen arányos az érte kifizetett összeggel, ezért technikailag megbízható, tartós és esztétikailag igényes tolatóradarokat tartunk termékpalettánkon. Egyes típusok külső érzékelői a gépkocsi fényezésével megegyező színűre fújhatók, így tökéletes integrációjuk szinte egyenértékűvé teszik őket a gyárilag installált társaikkal.

Sajnos nem minden autóra szerelhető fel a tolatóradar, néhány fizikai paraméternek meg kell, hogy feleljen az adott gépkocsi. Az érzékelők a talajtól számított kb. 45-55 cm magasságú sávban helyezkedhetnek el úgy, hogy 5°-nál nem lehet nagyobb a vízszintestől mért dölésszög, tehát a szenzorok nem "nézhetnek" sem a föld, sem az ég felé. A túlságosan kilógó vonóhorog is kizáró ok lehet adott esetben, úgyhogy érdemes a konkrét munkavégzés megrendelése előtt felkeresni szervizünket az autóval.


Kérjük vegye figyelembe, hogy a parkolást segítő tolatóradarok nem helyettesíthetik a vezetés közbeni kellő odafigyelést és gondosságot; az ezek hiányából eredő károkért, balesetekért sem a gyártó, sem a beszerelő műhely nem vonható felelősségre.