Útvonaltervezés és navigáció GPS segítségével

A GPS-es navigáció alapja a Földünk körül keringő több, mint két tucatnyi műhold és a földi reléállomások közötti összehangolt precíziós munka. Ahhoz, hogy helyzetünk a Földön a GPS segítségével meghatározható legyen, szükségünk van arra, hogy legalább 3 műhold egyidőben „lássa” a vevőegységünket. Minél több műhold látja tisztán a GPS készülékünket, annál pontosabb a helymeghatározás. A technika mai állása szerint, a polgári használatra kereskedelmi forgalomba hozott készülékek jelenlegi pontossága 5 méter körüli. A jelerősség, azaz, hogy a vevőkészülékünk mennyire „látja” jól az égen a műholdakat, nagyban függ a környezeti tényezőktől, úgymint: sűrű hóesés, heves zápor, magas épületek, alagútak, hegyek-völgyek. Alapvetően elmondható, hogy ha valamilyen akadály a műholdak és a GPS vevőkészülék útjába kerül, akkor a jelerősség lecsökken és akár teljesen meg is szűnhet a vétel. Ennek kiküszöbölésére a mérnökök egyre érzékenyebb és okosabb készülékeket fejlesztenek, amelyek a visszavert és szórt jeleket is tudják venni, de a fizikai törvényeket nem lehet megkerülni; ha a teljesen zárt mélygarázs -2. szintjén parkolunk, vagy egy hosszú alagút közepén autózunk az Alpokban, akkor a legmodernebb készülékek sem tudnak kapcsolatot biztosítani a műholdakkal.


GPS alapok

Másik fontos dolog, hogy a GPS rendszer tulajdonosa (és alapvetően hadászati célú üzemeltetője) az Amerikai Egyesült Államok kormánya, és bár a polgári célú felhasználása teljesen ingyenes, joguk van bármikor az egész rendszert zavarni, vagy akár a köz számára teljesen használhatatlanná tenni. Többek között ezen függés megszűntetése miatt, az Európai Unió saját tulajdonú, polgári és üzleti célú műholdas helymeghatározó rendszer kiépítését határozta el. A GALILEO, az európai GPS, várhatóan 2011-re készül el teljesen, használata szintén ingyenes, ráadásul a pontossága 1 méteren belüli lesz.

A GPS előnyeit elsősorban a vízi-, és légiközlekedésben ismerték fel, de többek között használható logisztikai (flotta menedzsment, útnyilvántartás, szállítmányozás) és biztonságtechnikai (lopásvédelem, illetve utólagos felderítés) feladatok ellátására egyaránt. Cégünk ezen utóbbi alkalmazásokhoz a Navsky Nova rendszert ajánlja, melyről bővebben ezen oldalainkon olvashat.

A vevőkészülékek árának csökkenése következtében egyre inkább előtérbe kerül a GPS hobbi célú (pl. geocaching, túrázás, off-road) és autónavigációs felhasználása, mely útvonaltervezéssel kiegészülve lassan feleslegessé teszi a papírtérképek használatát, kényelmetlen böngészését, mivel a készülékek magyar nyelvű hangutasításokkal vezetnek el a beállított célig.

A GPS alapú útvonaltervezés és navigáció nagyban megkönnyítheti a tájékozódást akár üzleti ügyben siet ismeretlen helyre, akár nyaraláskor használja idegen országban a készüléket. Az általunk forgalmazott termékek mindegyike képes arra is, hogy szállást, éttermet, benzinkutat, gyógyszertárat stb. keressen a közelben és az odavezető utat kép-, és hangnavigációval folyamatosan mutassa. Nem ritkán a GPS eszköz használható digitális fotók, képek nézegetésére (JPG formátum), és zenehallgatásra is (MP3).

A további oldalakon igyekszünk segítséget nyújtani a megfelelő készülék kiválasztásában:

Becker
Garmin
Nav N Go Limousine