Mobiltelefon-kihangosítók

Már a modern mobiltelefon-kihangosítók hazai térnyerése előtt szereltek szakembereink különféle, autóban használatos kommunikációs berendezéseket. Kezdetben mobil URH adó-vevőket installáltunk állami megrendelésre, majd a magánszektorban is tért nyerő CB készülékek jelentették a következő állomást, míg eljutottunk a fejlődő technikával együtt az aktatáska nagyságú analóg 450MHz-es kihangosítók koráig. A GSM szolgáltatás beindulásakor a 90-es évek első felében már a 'Pannon GSM Kiemelt Hivatalos Beszerelőműhelye'-ként egyike voltunk a menet közbeni telefonbeszélgetéseket egyszerűbbé és biztonságosabbá tévő autós kihangosítókat szerelő szakműhelyeknek.


Elsők között oldottuk meg a hívás időtartama alatti automatikus rádiónémítást; fúrásmentes tartókonzolt használtunk a kezdetektől fogva a gépjármű műszerfalának megóvása érdekében; és számunkra természetesnek tünt az is, hogy a kihangosított fél hangja ne a szett saját hangszóróján keresztűl szólaljon meg az autóban, hanem a jóval hangosabb, érthetőbb autórádió hangszórót használtuk ki erre a célra egy saját modullal.

A legelterjedtebb típusú telefonokhoz tartozó kihangosítókból folyamatos raktárkészletet tartunk, de igény esetén bármilyen mobiltelefonhoz rövid idő alatt beszerezzük az autós szettet. GSM antenna választékunk a karosszériára felfúrt kivitelűektől kezdve, a csak belső, szélvédőre ragasztható változatokon át a közösített autórádió sugárzókig terjed. Ez irányú szakértelmünkre vonatkozó kitüntető visszajelzés, hogy a Pannon GSM Rt. a mérőautóit és a saját használatú autóparkját cégünknél szerelteti fel kihangosítóval.


Hirschmann GSM antenna

• szélvédőre, belülre ragasztható antenna
• GSM 900 MHz, PCN 1800 MHz
• 22 mm x 115 mm, lapos kivitel
• frekvencia: 824 - 2200 MHz
• nyereség: 0 dB
• kábel: RG 174, 250 cm, FME csatlakozó

 Univerzális megoldás a gépjárműből történő beszélgetések zavartalan lebonyolítására a Bluetooth-os kihangosító használata. A Bluetooth™ szabványt használó mobilkészülékek a gyújtás-ráadást követően automatikusan hozzákapcsolódnak a Bluetooth-os szetthez és lehetővé teszik a kihangosítást, anélkül, hogy elővennénk a telefont. A Bluetooth technológia, mely egy széleskörben elfogadott és támogatott nemzetközi szabványon alapul, vezetéknélküli, rádiófrekvenciás kapcsolatot biztosít a mobiltelefon és más - szintén Bluetooth kompatibilis - eszköz között. Előnye az ilyen autós kihangosító készleteknek, hogy gyakorlatilag egyszeri beruházást igényel, és egy későbbi telefon cserénél csak arra kell ügyelni, hogy az új mobilba is implementálva legyen a Bluetooth specifikáció.

Nokia CK-7W   A Bluetooth szettek három megemlítendő hátránya a konvencionális kihangosítókhoz képest, hogy nem tölti vezetés közben a telefont, nincs autós tartó és nem használható külső GSM antenna. Az első két bosszúság egy szivargyújtó-töltő és egy passzív tartó segítségével kiküszöbölhető, ám a külső antenna hiánya nem megoldott. Ennek ellenére úgy tünik, hogy a Bluetooth-os kihangosítóké a jelen és a jövő.